Міжнародники обговорили роль НАТО у війні

На базі Державної академії прикладних наук у місті Хелмі (Республіка Польща) в онлайн форматі відбувся міжнародний семінар, присвячений 25-річчю вступу Польщі до НАТО. Він мав назву «Безпека Польщі. 25 років після приєднання до Північно-Атлантичного альянсу». Співорганізатором наукового форуму міжнародників виступила кафедра міжнародних відносин факультету історії, політології і міжнародних відносин Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

Під час пленарного засідання перед учасниками семінару виступили декан факультету історії, політології і міжнародних відносин ПНУ Ігор Гурак та доцент кафедри міжнародних відносин Орест Бойчук.

Ігор Гурак у своїй доповіді зосередився на викликах, які стоять перед Північно-Атлантичним альянсом сьогодні. Зокрема, акцентував увагу на мізерності витрат на оборону більшості європейських країн-членів НАТО у той час, як воєнне виробництво Росії набирає великих обертів.

«Станом на даний час всі члени НАТО разом виробляють тільки приблизно половину артилерійських снарядів, від кількості яку продукують підприємства РФ», – підкреслив декан факультету історії, політології і міжнародних відносин ПНУ Ігор Гурак.

Доцент Орест Бойчук у своїй доповіді зосередився на питанні польсько-німецьких відносин після початку широкомасштабної війни РФ проти України. Він відзначив, що на двосторонній діалог і надалі суттєвий вплив мають дискусійні історичні питання, але спостерігається позитивна динаміка у відносинах між Варшавою та Берліном після останніх парламентських виборів та формування нового уряду на чолі із Дональдом Туском.