Виклики і перспективи у підготовці міжнародних фахівців

Сьогодні в приміщенні проєктно-освітнього центру “АГЕНТИ ЗМІН” ПНУ у змішаному форматі відбувся третій міжвузівський науково-методичний семінар на тему «Проблемні питання теоретичної і практичної підготовки фахівців спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» в умовах війни та формування нового світового порядку. Організаторами виступили кафедра міжнародних відносин Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника та Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

У роботі семінару взяли участь ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, професор Ігор Цепенда, декан факультету історії, політології та міжнародних відносин Ігор Гурак, професор кафедри міжнародних відносин факультету історії, політології та міжнародних відносин ПНУ Михайло Нагорняк, завідувач кафедри політології ПНУ, професор Василь Климончук, доцентка кафедри міжнародних відносин ПНУ Тетяна Струтинська та завідувачка кафедри Наталія Стецюк, професор Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка Володимир Манжола, доценти Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка Микола Капітоненко та завідувач кафедри Віктор Константинов. Онлайн під’єдналися: декан факультету міжнародних відносин Донецького національного університету імені Василь Стуса Юрій Теміров, декан факультету міжнародних відносин Волинського національного університету імені Лесі Українки професор Антоніна Шуляк, а також науково-педагогічні працівники кафедр міжнародних відносин.

Ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда, закликав до подальшого спільного зусилля у забезпеченні успішної підготовки міжнародних фахівців, які відіграють ключову роль у розвитку нашої країни в умовах сучасного світу.

«Хочу подякувати нашим колегам, що ми маємо добру нагоду зустрітися та обмінятися думками. Зараз міжнародні відносини відіграють надзвичайно важливу роль. Ми всі живемо у час, коли відбуваються не тільки кардинальні зміни у світі, а й процеси, які наближають нас до прискореного наближення переговорного процесу з ЄС. За таких обставин, ми повинні ще більше об’єднати свої зусилля, адже кожен повинен розуміти, наскільки це складний процес. На сьогоднішній день ми добре знаємо, що Україна немає відповідної кількості людей, які зможуть взяти участь у таких складних перемовинах. Тому нам потрібно зосередитися на їх підготовці. Від того, як ми підготуємо перемовників, експертів з міжнародних відносин, як їх  перекваліфікуємо та додамо відповідних знань буде залежати успіх України», – зазначив ректор Ігор Цепенда.

Теми виступів:

  • Володимир Манжола «Підготовка фахівців міжнародників в контексті змін парадигм науки про міжнародні відносини»;
  • Микола Капітоненко «До чого і як готувати політологів-міжнародників в умовах зміни міжнародного порядку?»;
  • Віктор Константинов «ОП спеціальності «міжнародні відносини»: монодисциплінарність, міждисциплінарність чи мультидисциплінарність?».

Під час семінару обговорювалися не лише актуальні проблеми в галузі міжнародних відносин і суспільних комунікацій, але й запропоновано конкретні шляхи їх вирішення та покращення. Учасники семінару активно обмінювалися думками, досвідом та науковими підходами, що створило плідну платформу для подальшої співпраці та розвитку в галузі освіти і науки.

За результатами обговорення були сформульовані конкретні рекомендації щодо підготовки майбутніх фахівців міжнародних відносин та адаптації навчальних програм до сучасних викликів та реалій.