Тренінги фахівців факультету психології ПНУ задля психологічної підтримки дітей та батьків, чиє звичне життя зламала війна

У Верховині відбулися зустрічі груп психологічної підтримки для дітей та батьків, чиє звичне життя зламала війна. Упродовж січня фахівці факультету психології ПНУ, доценти кафедри соціальної психології Галина Федоришин й Оксана Чуйко провели одинадцять тренінгів та індивідуальні консультації для внутрішньо переміщених осіб, яким допомагає інтегруватися у нове оточення проєкт «Шелтор». Учасниками стали діти та батьки з Харкова, Києва, Сум, Одеси, Краматорська, які змушені були покинути домівки і зараз проживають у Верховинському районі. В роботі груп взяли участь також дітки з Криворівні, Кривопілля та Верховини.

Численні дослідження постраждалих дітей та підлітків від війни та стихійних лих у всьому світі засвідчують, що діти часто відчувають схожі стресові реакції внаслідок впливу травматичних подій. Їх ще називають посттравматичними стресовими реакціями. Їх об’єднали у три групи реакцій: інтрузивні спогади (картинки, думки, запахи та звуки, які мимоволі спадають на думку); уникання (намагання «відштовхнути» спогади, стараючись не думати, не говорити чи не знаходитися поруч з речами, які нагадують про те, що сталося); фізіологічна збудливість.

Відповідно, робота груп підтримки зосереджена на кожній із трьох груп симптомів травматичного стресу і полягає у навчанні різних способів їх опанування. Окрім цього, сама участь у групі є важливим ресурсом для учасників, сприяє нормалізації їх емоційних станів, стає можливістю поділитись досвідом, почути історії інших, відчути, що вони не одинокі у своїх переживаннях, розширити соціальні контакти.

Участь у групах дозволили учасникам побачити специфіку роботи психологів у сучасних умовах. На зустрічі з внутрішньо-переміщеними особами та верховинцями Галина Федоришин та Оксана Чуйко розповіли про освітні програми та особливості навчання на освітньому рівні «Бакалавр», «Магістр» факультету психології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

Робота груп підтримки стала можливою завдяки підтримці та організації Марії Маківничук, депутатки Верховинської селищної ради, координаторки проєкту, голови ГО «Верховина – квітка Карпат», магістра психології Сніжани Николюк, проєкту «Поруч», що реалізується Всеукраїнським громадським центром «Волонтер» за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.