Майбутні юристи задокументували свідчення більше сотні постраждалих від російських окупантів

Навчально-науковий Юридичний інститут Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника спільно з громадською організацією «Поступовий гурт франківців» вже більше місяця здійснює документування свідчень внутрішньо переміщених осіб про воєнні злочини та порушення прав людини, які вчинені російськими окупантами.

Відповідна робота з документування відбувається за підтримки військово-цивільної адміністрації Івано-Франківської області і Уповноваженого Президента України з питань взаємодії з громадськими об’єднаннями та добровольчими формуваннями в Івано-Франківській області, а також при участі у коаліції з документування воєнних злочинів «Україна. П’ята ранку / Ukraine 5 AM Coalition».

До цього процесу залучено понад двадцять студенів-волонтерів спеціальності «Право» І-ІІІ курсів Навчально-наукового Юридичного інституту, які працюють під керівництвом фахівців Юридичної клініки ПНУ Івана Костіва та Миколи Остап’яка.

Наші правники та майбутні юристи комунікують з потерпілими, свідками злочинів російської агресії у центрах їх тимчасового перебування, центрах реєстрації внутрішньо переміщених осіб та центрах надання адміністративних послуг в Івано-Франківську та інших містах області. Під час документування волонтери застосовують напрацьовані механізми фіксації і нотують, зокрема, дані про пошкодження об’єктів цивільної інфраструктури; наявність уламків боєприпасів в межах населеного пункту; факти поранень/загибелі цивільних осіб внаслідок застосування зброї окупантом; розташування та використання військової техніки в житлових кварталах міста; пошкодження медичного транспорту, лікарень, обладнання; пошкодження/знищення культових споруд; факти фізичного насилля, позбавлення волі цивільного населення окупантом; захоплення майна, пограбування окупаційними силами; зґвалтування або примушування до вступу у сексуальний зв’язок; відмову чи позбавлення доступу до медичної допомоги.

Наразі вже задокументовано свідчення більше сотні постраждалих і очевидців. Люди розповіли про злочини на території Київської (м.Буча, м.Ірпінь, м.Бородянка), Донецької (м.Маріуполь, м.Сіверськодонецьк), Сумської, Харківської, Чернігівської областей, які були вчинені російськими окупантами з початку воєнного вторгнення на Україну.

Зібрані на сьогодні факти очевидців/свідків показують, що російська армія діє з порушеннями всіх можливих правил ведення військових дій і її дії щодо українського народу все більше підпадають під кваліфікацію геноциду.

Усі задокументовані матеріали передаються прокурорам Офісу Генерального прокурора відповідно до узгодженої процедури згідно Кримінального процесуального кодексу України. Крім того, представники Навчально-наукового юридичного інституту долучаються до дистанційних засідань з канцелярією Прокурора Міжнародного кримінального суду.

Нагадаємо, 24 лютого 2022 року РФ здійснила відкритий воєнний напад на Україну.