17 листопада – Міжнародний день студента!

Шановні студенти спеціальності “Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії”!

Щиро вітаємо Вас з Вашим професійним святом — Днем студента!

Міжнародний День студента асоціюється в усіх з радістю та веселощами, втім історія започаткування цього свята пов’язана з трагічними подіями.

28 жовтня 1939 року Чехословаччина, яка була окупована німецькими військами готувалася відзначити 21 річницю створення Чехословацької республіки. Цього дня на вулиці Праги вийшла молодь, щоб нагадати суспільству і окупантам, що вони громадяни Чехословаччини та попри окупацію, пам’ятають про це, і усвідомлюють себе громадянами своєї країни.

Поліція і підрозділи СС розігнали мирну ходу. Під час розгону був важкопоранений 24-річний студент медичного факультету Ян Оплетал. Його похорони, які відбулися 15 листопада, дали поштовх до нових акцій протесту. Знову дійшло до сутичок з поліцією.

17 листопада відбулися масові арешти чеських студентів у Празі та інших університетських містах. 1200 студентів були заарештовані і відправлені у концтабір в Заксенгаузен. Дев’ятьох студентів і активістів студентського руху стратили без суду у в’язниці в празькому районі Рузіне.

Саме у зв’язку з цими подіями та на знак вшанування пам’яті загиблих студентів 17 листопада 1939 року на Всесвітньому конгресі студентів було проголошено Міжнародний День студента. Сьогодні цей день є символічним об’єднанням студентів усіх факультетів та навчальних закладів.

17 листопада має особливе значення для студентів усього світу, адже це — Міжнародний день студента. Це свято зближує та об’єднує молодих людей усіх країн та народів, бо це, насамперед, день студентської солідарності, що не має меж та кордонів.

Прийміть щирі вітання до Дня студента, а також побажання здоров’я, успіхів та активної життєвої позиції. Саме від Вас та Ваших вчинків залежить майбутнє!