Фізична культура в закладах освіти: стан та перспективи розвитку

Сьогодні в Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника розпочалася V регіональна науково-практична конференція «Фізична культура в закладах освіти: стан та перспективи розвитку», яка триватиме по 26 травня.

Вона об’єднала науковців, педагогів, студентів і практиків, щоб обговорити актуальні питання та перспективи фізичного виховання, обмінятися досвідом і розробити нові підходи до впровадження фізичної культури у навчальний процес. Зокрема, присутніми були проректор з науково-педагогічної роботи ПНУ Сергій Шарин, директор департаменту освіти і науки Івано-Франківської обласної державної адміністрації Віктор Кімакович, декан факультету фізичного виховання і спорту ПНУ Ярослав Яців, завідувачка кафедри теорії та методики фізичної культури Ірина Іванишин. Модератором виступила доцент кафедри теорії та методики фізичної культури Інна Ткачівська.

З вітальним словом до учасників звернувся проректор Сергій Шарин. Він зазначив, що конференція є важливою платформою для обговорення питань, пов’язаних з фізичною культурою в освітніх закладах.

«Результати наших обговорень та досліджень відкривають нові перспективи для впровадження інноваційних методик і програм у навчальних закладах. Ми розглянули актуальні проблеми та виклики, що стоять перед фізичним вихованням, і запропонували ефективні шляхи їх вирішення. Учасники конференції поділилися цінним досвідом, новітніми підходами та ідеями, які сприятимуть підвищенню якості фізичного виховання та формуванню здорового способу життя серед молоді. Сподіваємося, що ці напрацювання стануть основою для подальших наукових досліджень і практичної діяльності в цій важливій галузі», – підкреслив декан факультету фізичного виховання і спорту ПНУ Ярослав Яців.

Із доповідями виступили: начальник відділу науково-методичного забезпечення підвищення якості освіти ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти», Заслужений працівник освіти України, кандидат педагогічних наук, старший дослідник ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» (ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти», Київ) Галина Коломоєць – «Нова фізична культура: сучасний вчитель»; доктор педагогічних наук, академік УАН, Відмінник освіти України, професор (Харківська державна академія дизайну і мистецтв, Харків) Сергій Єрмаков – «Можливості проведення досліджень в умовах обмеження свобод та небезпечного оточуючого середовища»; в.о. проректора з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків, доктор наук з фізичного виховання і спорту, професор (Львівський державний університет фізичної культури імені Івана Боберського, Львів) Мар’ян Пітин – «Проблема парадигми підготовки в дитячому та юнацькому спорті»; доктор наук з фізичного виховання і спорту, професор (Луцький національний технічний університет, Луцьк) Ігор Бакіко – «Особливості формування ціннісних орієнтацій школярів середніх класів у процесі рухової активності»; завідувачка кафедри теорії та методики фізичної культури, доктор наук з фізичного виховання і спорту, професорка (Львівський державний університет фізичної культури імені Івана Боберського, Львів) Іванна Боднар – «Авторський підхід у групуванні школярів під час уроків фізичної культури: шлях до оптимізації інклюзивної освіти»; декан факультету фізичного виховання, кандидат наук з фізичного виховання та спорту, доцент (Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка, Тернопіль) Віктор Шандригось – «Фізична підготовка учнів старшого шкільного віку засобами спортивної боротьби».

«Нова українська школа та сучасний вчитель: Який він має бути? Основною реформою освіти є Нова українська школа. Освітня галузь «Фізична культура» це зміна підходів до уроку фізичної культури, підвищення мотивації до занять учнів та учениць, новий формат уроку і позаурочної діяльності та впровадження діяльнісного та компетентного підходів в освітньому процесі! Вчитель це агент змін, тільки на партнерстві та взаємодії можна побудувати сучасний освітній простір та розвиток дитини. Рухаємо освіту вперед і разом до перемоги!», – розповіла начальник відділу науково-методичного забезпечення підвищення якості освіти ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти», Заслужений працівник освіти України, кандидат педагогічних наук, старший дослідник ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» Галина Коломоєць.