Науковий телеміст обʼєднав вчених України

Тиждень науки триває. Сьогодні Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника взяв участь у науковому телемості «Science Bridge: наука для майбутнього України». Подія зібрала наукову спільноту з усієї України для обговорення важливих питань і демонстрації єдності у прагненні до розвитку науки.

Наш університет представляли ректор Ігор Цепенда, перша проректорка Валентина Якубів, завідувачка кафедри біології та екології Мирослава Миленька, кандидат біологічних наук, доцент Надія Різничук, завідувач кафедри матеріалознавства і новітніх технологій Володимир Коцюбинський, а також молоді науковці ПНУ та студенти. Онлайн до заходу приєдналися представники університетів з Києва, Одеси, Львова, Дніпра, Полтави, Сум, Луцька, Кропивницького, Кривого Рогу, Вінниці та інших міст.

Телеміст організований з ініціативи Ради проректорів України. Модерувала зустріч виконавча директорка Харківського ІТ Кластера Ольга Шаповал.

Відкрив захід Голова Ради проректорів, проректор з наукової роботи ХАІ Володимир Павліков: «Кожен регіон України має свою особливість, свої перспективи, свої унікальні можливості, які доцільно розвивати задля відбудову нашої держави після її Перемоги. Для нас дуже важливо проводити такий захід, який дозволить налагодити наукові комунікації з майбутніми планами їх реалізації».

У вітальному слові ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда зазначив: «Дякуємо за чудову ініціативу, яка дозволяє всім нам об’єднатися та представити свої проєкти. Ми повинні розуміти, що наукові проєкти, які сьогодні генерують наші університети повинні вийти за свої межі та згуртувати нові великі наукові школи. Користуючись нагодою, хочу запросити всіх вас до нашого Міжнародного наукового центру «Обсерваторія» на горі Піп Іван, де разом зможемо напрацювати багато спільних ініціатив!».

Також ректор розповів детальніше про відбудову Міжнародного наукового центру «Обсерваторія» Прикарпатського та Варшавського університетів. Він підкреслив важливість цього проєкту для розвитку наукової інфраструктури України і міжнародної співпраці у галузі науки. Обсерваторія стане сучасним науково-дослідним центром, де вчені з усього світу зможуть проводити дослідження в галузях астрономії, метеорології, екології та інших наук. Особлива увага буде приділена вивченню змін клімату та моніторингу екологічних процесів у Карпатському регіоні.

Телеміст «Science Bridge: наука для майбутнього України» став важливим кроком на шляху до зміцнення наукових зв’язків між університетами та підвищення ролі науки у суспільстві. Він показав, що українські науковці готові спільно працювати над вирішенням нагальних проблем та створенням інноваційних рішень для майбутнього нашої країни.