Англомовна наукова конференція для молодих науковців («The North Atlantic Alliance Faces New Challenges») на базі факультету історії, політології і міжнародних відносин

2 грудня на базі факультету історії, політології і міжнародних відносин відбулася традиційна англомовна наукова конференція для молодих науковців на тему: «The North Atlantic Alliance Faces New Challenges». Організаторами заходу з боку Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника виступили кафедри міжнародних відносин, іноземних мов та перекладу, Науковий інформаційно-аналітичний центр НАТО та гурток «Дипломат». Співорганізатори конференції: київський офіс Програм Фулбрайта в Україні / Інститут міжнародної освіти, Варшавський та Вроцлавський університети, Центр інформації та документації НАТО. Учасники заходу репрезентували навчальні та наукові інституції України, Великобританії, Грузії, Республіки Польща, США та Японії.
Перша частина конференції відбулася у формі круглого столу, ключовими доповідачами якого виступили студенти Університету Маскінгум. Круглий стіл, модерований викладачем цього ж університету Річардом
Арнольдом, викликав жвавий інтерес, оскільки концентрувався навколо питань чи сучасна Росія являється фашистською державою і якщо так, то як на це потрібно реагувати світовій спільноті.
В ході другої секції перед молодими дослідниками виступили в якості ключових спікерів гостьовий професор Університету Тафтса, старший науковий співробітник Центр аналізу європейської політики (США), доцент Одеського національного університету імені Іллі Мечникова Володимир Дубовик та професор Гарвардського університету (США) та Українського вільного університету (Німеччина) Генадь Побережний.
Володимир Дубовик у процесі виступу торкнувся питання впливуросійської війни на євроатлантичну безпеку та вислови в думку про можливість більш масштабнішої війни, в яку може бути втягнута велика кількість країн. Він також звернув увагу на неефективність діяльності міжнародних безпекових організацій, які не змогли запобігти війні Росії проти України. Також мовець поділився думками з приводу того чому НАТО дистанціюється він більш активного заангажування до розв’язання проблем, пов’язаних із російською
агресією проти України.
Професор Генадь Побережний у своїй доповіді зосередився на аналізі нових викликів, пов’язаних із розширенням НАТО та війною в Україні. В рамках виступу він висвітлив процес приєднання до НАТО різних країн, розкрив причини того, чому США втрачають важелі впливу в Альянсі та проілюстрував відповідну тезу конкретними прикладами.
В рамках третьої секції перед учасниками виступили студенти та аспіранти Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, Варш к, Томаш Драніцкі, Юлія Нагорняк, Ніхар Кулькарні, Наталія Пітей та Зузанна Пташиньська. За результатами презентацій велися жваві дискусії, найактивнішими учасниками якої були Євген Гураль, Томаш Драніцкі, Володимир Куртяник, Аліна Симслова та Віталій Супрун.Модераторами конференції поряд із професором РічардоV Арнольдом виступили доценти кафедри іноземних мов і перекладу Вікторія Ницполь та Світлана Кобута.