День Героїв: ветеран війни Іван Марковецький

У День Героїв на факультеті історії, політології і міжнародних відносин Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника відбулась зустріч зі справжнім Героєм нашого часу, ветераном війни, істориком, випускником Факультету – Іваном Марковецьким.

Про Івана Марковецького відомо далеко за межами Франківська та Прикарпаття. Адже історія про братів, що повернулися з-за кордону і встали на захист України, стала прикладом справжнього патріотизму.

Вже 25 лютого 2022 року брати Іван, Дмитро та Андрій Марковецькі добровільно доєднались до Сил оборони України. Їх позивні Аскольд, Лютий і Гектор. Хлопці – історики за освітою. Іван та Дмитро — наші випускники, а Андрій пішов до війська на другому курсі.

Рішення йти захищати Україну кожен із братів приймав окремо, попередньо не домовляючись. Родичі дізнались про те, що хлопці на війні, тільки через рік, вже після того, як Івана поранили. Він разом із братами на Запоріжжі провоював майже рік.

Останні тижні на фронті навчався керувати БПЛА. У квітні втрьох брати отримали кількаденну відпустку.

Після повернення на передову вже на наступний день, виконуючи бойове завдання, Іван отримав тяжке поранення і втратив ногу. Майже три доби без свідомості у госпіталі в Запоріжжі.

Потім у госпіталі в Дніпрі біля Івана по черзі були брати і їх підтримка додавала йому сил одужати. Загалом воїн переніс більше десяти операцій.

Зустріч з Іваном Марковецьким на факультеті історії, політології і міжнародних відносин розпочалася хвилиною мовчання біля стенду зі світлинами загиблих студентів та випускників факультету історії, політології і міжнародних відносин.

З вітальним словом виступив декан факультету Ігор Гурак. У музейно-виставковому просторі, присвяченому російській війні проти України, Іван Марковецький подарував для експозиції особистий шеврон, який використовували в 102 окремій бригаді територіальної оборони до моменту затвердження символіки військового з’єднання.

Ветеран розповів студентам про себе, про перші дні війни, побут в зоні бойових дій, яскраві фронтові спогади та реабілітацію.

Студенти мали змогу поспілкуватися з Героєм, поставити йому свої запитання.