Відбулася онлайн зустріч з Надзвичайним та Повноважним Послом України в Естонській Республіці

В рамках проекту «Зустріч з дипломатами» відбулася цікава розмова з Надзвичайним і Повноважним Послом України в Естонській Республіці Максимом Олексійовичем Кононенком та студентами спеціальності 291 Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії.
Республіка Естонія – суверенна унітарна парламентська демократія, поділена на п’ятнадцять повітів. Її столиця та найбільше місто — Таллінн. Із чисельністю населення, що налічує 1,3 мільйона, це одна з найменших чисельних членів Європейського Союзу, Єврозони, ОЕСР, Шенгенської зони, НАТО, Ради Безпеки ООН.
Естонія — розвинена країна з передовою економікою та високим рівнем доходу, темпи росту якої є одними із найвищих у ЄС. Країна посідає високе місце в індексах людського розвитку, економічних свобод, свободи освіти  та преси. Будучи одним із найрозвиненіших у світі цифрових суспільств , у 2005 році Естонія стала першою країною у світі, яка провела вибори через Інтернет, а у 2014 — першою країною, яка надає  електронне резидентство.


В ході зустрічі дипломат розповів про шлях свого професійного росту (Париж, Страсбург, Амстердам, Нідерланди), секрети успіху, про тонкощі дипломатичної служби в республіці Естонія, специфіку та традиції країни. Форма діалогу дозволила студентам задати пану Послу цікаві запитання. Зокрема, про чисельність і активність української громади в Естонії і наскільки змінилися цифри після повномасштабного вторгнення у 2022 р. Також дізналися про ставлення політичного керівництва країни та пересічних громадян до Росії та росіян і чи відбувається на даний час розхитування ними ситуації з метою дестабілізації країни. Студенти також дізналися через власні спостереження дипломата наскільки є реальним у перспективі кількох років напад Росії на Естонію чи якогось іншого з членів НАТО.