В ПНУ буде відкрите представництво Інституту Юнуса Емре та вивчатиметься турецька

Сьогодні між Прикарпатським національним університетом та Інститутом Юнуса Емре (Анкара, Туреччина) підписано меморандум про співпрацю. Головною метою сторін є розвиток академічної, наукової та культурної співпраці на основі рівності та взаємності, а також сприяння дружнім відносинам і взаєморозумінню між народами двох країн.

На зустрічі ректор Ігор Цепенда та представник Інституту, керівник відділу цифрових операцій Ахмет Кан Тургут обговорили пріоритетні напрямки співпраці та домовилися про відкриття представництва Інституту у стінах ПНУ.

ПНУ та турецький Інститут проводитимуть співпрацю під егідою президента Турецької Республіки. Обидві сторони також намагатимуться обмінюватися делегаціями для участі в конференціях, воркшопах і семінарах, організованих відповідними установами.

В рамках місії передбачено обмін інформацією та науковими публікаціями, розробка спільних дослідницьких проєктів та розвиток існуючих стипендіальних програм. Турецький інститут планує допомагати українським студентам подавати заявки на стипендії, надані урядом Туреччини та турецькими університетами. Крім того, спільно з партнерами розроблятимуться курси тренінгів та літніх шкіл й проведення курсів турецької мови в університеті.

Ректор подякував гостю за ініціативу підписання Меморандуму. Він нагадав, що протягом 5 років Прикарпатський університет активно співпрацює з турецькими університетами. Зокрема, це Університет Мальтепе (Стамбул), Університет Карабюка, Байсукент коледж (Анкара). На думку ректора, діяльність Інституту стане своєрідним містком для поглиблення співпраці з турецькими університетами.

Ігор Цепенда також підкреслив, що ПНУ є цікавим для турецьких університетів, адже він динамічно розвивається. Ректор розповів гостю про міжнародні проєкти ПНУ, зокрема, про Міжнародний науковий центр «Обсерваторія» та Міжнародний центр зустрічей студентської молоді у Микуличині. Ці унікальні майданчики, на думку Ігора Цепенди, сприятимуть реалізації спільних планів Університету та Інституту.

«Переконаний, робота Інституту буде не формальною, а реальною. Ми підготуємо пропозиції щодо проєктів, які будуть цікаві і українській і турецькій стороні», – заявив під час зустрічі ректор Прикарпатського університету.

Уповноважений представник Інституту Юнуса Емре, керівник відділу цифрових операцій Ахмет Кан Тургут подякував за плідну зустріч та підписання Меморандуму. Він підкреслив, що їх Інститут співпрацює із 200 університетами по всьому світу і запропонував багато напрямків для цікавої роботи, зокрема, із турецькими університетами, що спеціалізуються у аерокосмічній галузі. А також підтримав думку ректора ПНУ про необхідність формування наукової дипломатії.