Міжнародна онлайн-конференція молодих науковців

4 червня на базі факультету історії, політології і міжнародних відносин відбулася чергова англомовна конференція для молодих науковців. Тема заходу, яка відбувалася в режимі онлайн: “Russia’s war against Ukraine: bilateral and global dimensions” (“Російська війна проти України: двосторонній та глобальний виміри”). Організаторами конференції з боку Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника виступили кафедри міжнародних відносин та іноземних мов і перекладу. Співорганізатори заходу – офіс Програми імені Фулбрайта в Україні та Варшавський університет. Участь у підготовці заходу також взяли представники Вроцлавського та Опольського університетів.

Конференція розпочалася із привітань учасників наукового форуму з боку голови оргкомітету – доцента кафедри міжнародних відносин Ігоря Гурака та директорки офісу Програми імені Фулбрайта в Україні Джесіки Зихович. Після цього впродовж шести годин в рамках 4 секцій тривали наукові дискусії. Особливий інтерес учасників заходу викликала перша секція, яка як правило завжди відрізняється від інших своїми спікерами. Традиційно ними виступають досвідчені викладачі, науковці, журналісти, дипломати. Цього разу ключовими спікерами були професор Гарвардського університету Генадь Побережний та професор Каліфорнійського університету (Ріверсайд) Пол Д’Аніері. Перший вчений, в ході двадцятихвилинної доповіді зосередився на питаннях визначення поняття “геноцид” і проблеми класифікації злочинів, в тому числі і воєнних, в контексті російської агресії проти України. Професор Д’Аньєрі подав свої бачення двох реалістичних підходів в рамках теорії міжнародних відносин щодо подій, які відбуваються навколо України.

Новинкою конференції була спеціальна дискусійна секція, яка включала презентацію та доповіді представників створеної для підтримки України ще на початку 2014 р. громадської організації “Razom for Ukraine”. У рамках інших секцій крім представників Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника свої доповіді виголосили директор Програми вільного самовираження молоді неурядової американського організації “National Coalition Against Censorship” Крістін Емеран, молоді науковці Варшавського та Ягеллонського університетів Республіки Польща, Національного університету “Львівська політехніка”.

З боку факультету історії політології і міжнародних відносин з доповідями виступили студенти спеціальності “Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії” Аліна Смислова, Вероніка Фаштрига та Марія Яворська. Аліна Смислова в рамках своєї презентації зосередилася на характеристиці “особливих підходів” керівництва Угорщини щодо вирішення українських питань в контексті широкомасштабної агресії Росії проти нашої держави. Вероніка Фаштрига в ході виступу грунтовно охарактеризувала співпрацю України та Туреччини на сучасному етапі, концентруючи увагу на описі різнопланової допомоги, яку отримують українці від сусідньої держави впродовж останніх місяців. Марія Яворська зосередилася на аналізі інтеграційних процесів в Європі та намагалася змоделювати можливі варіанти розвитку подій у цій сфері, беручи до уваги як загрози, так і нові можливості, що випливають із нової ситуації у Східній Європі. Модераторами конференції виступили викладачі кафедр міжнародних відносин та іноземних мов і перекладу Ярина Битківська, Орест Бойчук, Світлана Кобута та Вікторія Ницполь.