Прикарпатському університетові – 82!

Сьогодні Прикарпатський університет відзначає 82-річницю з Дня свого та 151-річницю з Дня народження патрона університету Василя Стефаника. З цієї нагоди відбулася низка заходів у форматі онлайн за вийнятком нагородження переможців та призерів V Обласного літературно-публіцистичного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Василя Стефаника.

Урочистості розпочалися з виконання гімну та хвилини мовчання у пам‘ять про всіх загиблих у війні проти Росії. З промовою до університетської спільноти виступив ректор Ігор Цепенда. Він заявив, що «університет не стоїть осторонь спільної боротьби з ворогом»: «Ми докладаємо чималих зусиль для матеріальної, фінансової, а саме головне – інтелектуальної підтримки ЗСУ, нашого народу, нашої держави».

«Сьогодні вся освітянська спільнота солідаризується. Ми підтримуємо тих наших колег, які нині не можуть продовжувати освітні процеси у своїх рідних університетах. На базі Прикарпатського розгорнув свою діяльність найбільший заклад вищої освіти Херсонської області – Херсонський державний університет», – сказав ректор.

«У цей день хочу щиро від усіх нас подякувати нашим друзям з-за кордону за знак підтримки та солідарності з нами у боротьбі з російським агресором. Величезна кількість університетів, інституцій, громадських організацій надсилали і надсилають допомогу, яку ми передаємо на Збройні сили та тим, хто потребує сьогодні в умовах агресії. Це – велика солідарність. Це – момент істини, який ще раз засвідчив усім нам, що ми об’єднані спільною світлою метою – ми формувалися, формуємося і будемо формуватися на тих цінностях, які вирізняють нас від цієї російської орди, яка хоче знищити не лише Україну, а й ту спільноту, яка сьогодні об’єдналася навколо України», – підкреслив Ігор Цепенда.

На його переконання, головне завдання Прикарпатського національного університету полягає в тому, «щоб своєю потужною інтелектуальною працею ми допомогли якнайшвидше завершити цю війну нашою перемогою».

Далі відбулися презентація досягнень Прикарпатського університету, лекція-полілог «Василь Стефаник і сучасність», з якою виступили науковці, доценти кафедри української філології Коломийського навчально-наукового інституту ПНУ Галина Волощук, Ольга Русакова, Євгеній Лепьохін та доктор філологічних наук, доцент кафедри української літератури факультету філології нашого університету Олександр Солецький.

Яскравим моментом заходів стало нагородження переможців та призерів V Обласного літературно-публіцистичного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Василя Стефаника. Зазначимо, що конкурс тривав з 1 квітня до 6 травня і проводився у трьох номінаціях «Новеліст року», «Поет року» та «Публіцист року». Його організували та провели Центр досліджень «Покутської трійці», кафедри української літератури та кафедри філології Прикарпатського університету.

Цьогоріч, у зв’язку з подіями в Україні, члени журі визначили спеціальні теми конкурсу – «Українська еміграція» та «Війна проти України в ХХІ столітті: сутність, виклики, загрози та шляхи їхнього подолання».

Варто відзначити, що конкурс набув великої популярності не тільки серед учнів і студентів Івано-Франківської області, а й у багатьох куточках України. Зокрема свої вірші, поеми, поезії у прозі, есе у публіцистичному стилі, новели подали учні і студенти коледжів і ЗВО (серед яких Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького, Дрогобицький державний педагогічний університет, Бродівський фаховий педагогічний коледж імені Маркіяна Шашкевича (Львівщина), Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова (Миколаїв), Національний університет “Києво-Могилянська академія”, Навчально-науковий інститут права та кібербезпеки Одеського державного університету внутрішніх справ, Львівська національна музична академія ім. М.Лисенка. Загалом подано на конкурс понад 100 робіт. Найбільшу кількість, понад 60 робіт, подано в номінації «Поет року», тому в цій номінації визначили три третіх місця та ще виокремили нагороду «Диплом за оригінальність».

Ректор Прикарпатського університету Ігор Цепенда вручив переможцям та призерам конкурсу дипломи, цінні подарунки та книги про Василя Стефаника, авторами яких є науковці нашого університету. Також дипломи отримали вчителі та викладачі за активну участь у підготовці учасників конкурсу.

Під час урочистого марафону онлайн-трансляції заходів також відбулися інтерв’ю про волонтерську діяльність працівників університету та студентів. А у коротких креативних роликах учасники відзначення Дня університету змогли побачити ПНУ очима студентів.

Варто зазначити, що впродовж урочистого марафону усі охочі мали можливість взяти участь у інстаграм-квесті «82.к.Р.о.к.и.» на сторінці сайту студентського Сенату університету. Учасникам потрібно було відповісти правильно на 10 запитань про Прикарпатський університет.

На завершення урочистого дійства студенти Прикарпатського університету заспівали популярну «Ой у лузі червона калина».