Міжнародний центр зустрічей молоді у Микуличині стане однією з платформ для спільних проєктів з американськими університетами

Ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда, доцентка кафедри педагогіки початкової освіти Педагогічного факультету нашого університету, лідерка команди Центру інноваційних освітніх технологій «PNU-EcoSystem» Тетяна Близнюк та науковці Педагогічного факультету взяли участь в онлайн-розмові «Про вплив війни в Україні на карпатські гірські громади». Її організував Центр дослідження Аппалач США.

У зустрічі на запрошення голови Комітету міжнародних зв’язків (ICC) Асоціації Appalachian Studies (ASA), професорки. давнього партнера ПНУ Аппалачського університету Катрін Ледфорт взяли участь близько 40 учасників з США та України.

Йшлося про те, як приймають тимчасово переміщених осіб жителі Прикарпаття та Закарпаття, біженці розповідали свої історії, а американські партнери ділилися своїми відчуттями від того, що відбувається в Україні та викладали своє бачення можливих шляхів вирішення викликів, пов’язаних з проблемами біженців, спричинених страшною війною.

Виступ ректора Прикарпатського університету відкрив неформальну зустріч зі сторони України. В першу чергу ректор подякував американській владі та народу США за всебічну підтримку України, «без якої нам було би дуже важко протистояти у війні з РФ». Ігор Цепенда повідомив партнерів про те, що за офіційними даними більше 5 млн українців знайшли прихисток від війни за межами України, але значна частина українців залишились в Україні: «Багато з тих, хто залишився, стали внутрішніми переселенцями. Зокрема, тільки у нашій Івано-Франківській області налічується більше 140 тисяч біженців». У зв‘язку з такою кількістю тимчасово переміщених осіб зросло навантаження на освітян регіону, до учбових закладів яких прийшли діти, що втекли з батьками з районів бойових дій.

«Досвід дистанційної роботи під час пандемії, яка передувала війні, допоміг нам швидко перебудуватися і подолати нові виклики», – зауважив Ігор Цепенда, додавши, що нині всі заклади середньої і вищої освіти області працюють дистанційно.

Ректор розповів про програми внутрішньої академічної мобільності, які дозволяють студентам з інших університетів продовжити навчання у Прикарпатському університеті «без переведення у наш університет». Це дозволило зберегти зв’язки цих студентів зі своїми університетами. Також Ігор Цепенда розповів про те, що до ПНУ вдалось евакуювати в Івано-Франківськ Херсонський державний університет і нині він відновив свою роботу на базі Прикарпатського університету.

Ректор також акцентував увагу учасників зустрічі на роботу, яку веде університет серед евакуйованих людей. Зокрема, йшлося про роботу психологів, як серед звичайних людей, так і у військових госпіталях, про культурну та мовну адаптацію біженців – від мовних курсів філологів до екскурсій містом від фахівців та студентів факультету туризму, а також фінансову підтримку університетів та колег, що постраждали від війни й роботу університету як хабу гуманітарних вантажів з Європи.

«Кожен день ми маємо нові виклики, які потребують рішення», – підсумував Ігор Цепенда. Доцентка кафедри педагогіки початкової освіти, лідерка команди Центру інноваційних освітніх технологій «PNU-EcoSystem» Тетяна Близнюк продемонструвала партнерам презентацію «Робота освітян гірських громад в умовах війни над забезпеченням навчального процесу й допомоги переселенцям».

В цілому розмова українців та американців ґрунтувалась на багаторічних наукових та особистих зв’язках між гірськими громадами Аппалач та Карпат, багато з яких сприяли ASA. Адже починаючи з початку 2000-х років, ASA вітала українських, а потім і румунських, науковців, студентів і членів громади в Аппалачі, щоб представити свої дослідження Карпатських гір на своїх щорічних конференціях з Аппалачів. У 2013 та 2017 роках науковці, студенти та члени громад з Аппалач їздили до України для участі в Карпатських/Аппалачських конференціях та відвідування громад Карпат.

П’ята конференція Аппалачі/Карпати запланована на 2-7 жовтня 2022 року в Брашові та Мегурі (Румунія) і учасники розмови висловили надію на зустріч у Румунії оффлайн.

На завершення дискусії ректор Прикарпатського університету нагадав партнерам про Міжнародний центр зустрічей студентської молоді, що будується у серці Карпат – Микуличині. МЦЗ, на переконання Ігора Цепенди, стане платформою для реалізації спільних з американськими партерами проєктів. Зокрема, йдеться про майбутній гірський центр реабілітації для психічно та фізично постраждалих від війни.

«Переконаний, що Міжнародний центр зустрічей молоді скоро розпочне діяльність. Ми повинні говорити про минуле і сучасне, долати стереотипи, пізнавати себе і будувати спільне майбутнє», – підкреслив ректор.

Завершилась зустріч вигуками американців: «Слава Україні!».