Міжнародна англомовна конференція для молодих науковців

Міжнародна англомовна конференція для молодих науковців “Integration and Disintegration Processes in the Modern World” відбулася днями у форматі онлайн. Організаторами заходу з боку Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника виступили працівники кафедри міжнародних відносин, кафедри іноземних мов та перекладу, учасники студентського наукового гуртка “Дипломат”. Співорганізатори конференції: Офіс Програми імені Фулбрайта в Україні, Варшавський, Вроцлавський та Карабюкський університети. У заході взяли участь дослідники з Азербайджану, Грузії, Індії, Німеччини, Польщі, США, Туреччини та України.

Відповідно до існуючої традиції в рамках подібного роду заходів поряд з молодими вченими з більш розгорнутими доповідями передусім виступили досвідчені науковці. Ключовими спікерами були колишня працівниця Держдепартаменту США, а нині учасниця Програми імені Фулбрайта на базі Дипломатичної академії України Анн Чермак Діллен та дослідник Гарвардського університету, запрошений професор Українського вільного університету в Мюнхені Генадь Побережний.

Зокрема, Анн Чермак Діллен поділилася своїм баченням розвитку світової дипломатії, проблеми балансу сил (зокрема розподілу впливу США, Росії та Китаю). Окрему увагу у своєму виступі пані Чермак Діллен приділила питанню пандемії та подоланню її наслідків, а також впливу нової епідеміологічної ситуації на внутрішню і зовнішню політику України та її сусідів. Доповідачка, яка є фахівчинею з питань публічної дипломатії, також наголосила на важливості продовження побудови громадянського суспільства у нашій державі, підвищенні рівня самосвідомості населення та формуванні позитивного іміджу країни шляхом використання «м’якої сили». Після завершення виступу Анн Чермак Діллон відповіла на низку питань учасників конференції стосовно українських перспектив на європейському та євроатлантичному напрямках, потенційних шляхів вирішення проблем, пов’язаних із російською агресією.

Професор Генадь Побережний присвятив свій виступ проблемі сепаратизму, зокрема, важливості розмежування понять сепаратизм, федералізм, фрагментація, дезінтеграція. Він також звернув увагу на проблеми сегрегації, апартеїду, геноциду та їхнього зв’язку із проблемами анексії, агресії, зовнішнього тиску та домінування в регіоні. Дослідник простежив лінгвістичну різницю трактування згаданих понять, а також вплив колишньої та сучасної історії на їх трактування тим чи іншим народом. Під час дискусії з учасниками конференції Генадь Побережний обговорив із молодими науковцями питання української євроінтеграції, можливої федералізації, подолання наслідків російської агресії та перспектив розвитку місцевого самоврядування у контексті інтеграції/дезінтеграції.

Найактивнішими учасниками конференції з боку Прикарпатського університету були доцентки кафедри іноземних мов і перекладу Світлана Кобута та Віка Ницполь, старший викладач кафедри міжнародних відносин Орест Бойчук – модератори секцій конференції, а також студенти факультету історії, політології і міжнародних відносин Володимир Бойчук та Марта Макар, які виступили з презентаціями.

Зокрема, студент спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» Володимир Бойчук під час свого виступу звернув увагу інших учасників на те, наскільки хитким може бути положення інших держав учасників інтеграційного об’єднання навіть такого потужного як ЄС, коли з нього виходить хоча б одна країна. Він також акцентував увагу на великій відповідальності урядів тих чи інших країн, які ухвалюють рішення, що можуть мати доленосне значення для їхніх народів.

Студентка спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» Марта Макар акцентувала увагу на наслідках Брексіту для України. Вона зокрема наголосила, що зміна статусу Великобританії матиме суттєвий вплив на оборонне, торгове та дипломатичне партнерство між офіційними Лондоном та Києвом.

На завершення онлайн-конференції голова оргкомітету, доцент кафедри міжнародних відносин факультету історії, політології і міжнародних відносин Ігор Гурак подякував учасникам за інтерес до зустрічі, висловлені в ході виступів, цікаві думки та ідеї, високу активність під час обговорення презентацій. Також він запросив співорганізаторів та учасників конференції до подальшої співпраці.