Студенти Прикарпатського університету стали переможцями ДемБачення

Студенти Прикарпатського університету стали переможцями ДемБачення

Вперше в Україні відбувся фінал ДемБачення, на якому студентська команда #НеСоромно спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» здобула перше місце.

ДемБачення – це Всеукраїнський конкурс презентації студентських проєктів громадянської дії, організований Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES) за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), Міністерства міжнародних справ Канади та британської допомоги від уряду Великої Британії.

У фінальному етапі було представлено 14 найкращих студентських команд із провідних університетів України (Київського національного університеті ім. Т. Шевченка, Львівського національного університету ім. І. Франка, Національного Університету «Острозька Академія», Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника, Національного університету Львівської Політехніки, Національного юридичного університету ім. Я. Мудрого та ін.), які протягом вивчення курсу з громадянської освіти «Демократія: від теорії до практики» створили та реалізували власні студентські проєкти.

Основним завданням для команд було представити свої напрацювання, а також довести життєздатність, інноваційність та соціальну значимість власного проєкту перед шанованим журі.

Команда #НеСоромно спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» презентували проєкт свідомості та сексуальної грамотності, про розуміння себе та власного тіла. В рамках проєкту студенти провели ґрунтовне дослідження на основі власних опитувань, серії інтерв’ю та інформаційного запиту до владу, а також  здійснили практичні заходи для вирішення проблеми, що було високо оцінене членами журі. У винагороду команда-переможців отримає фінансову та технічну підтримку IFES Україна для подальшого практичного втілення проєкту.

Х.Міськевич пише, що “проблема над якою ми працювали та досліджували це -відсутність у підлітків знання про власне тіло та його особливості, нерозуміння того, що таке секс і коли настає відповідальність, саме це створює інформаційну бульбашку, спричиняє появу комплексів у дорослому житті, а подекуди й небажаних вагітностей чи проблем зі здоров’ям, а загалом – ситуацій, яких варто уникати.  Але як подолати цю проблему? – все просто за допомогою освіти, починаючи з дитинства.”

Щодо планів на майбутнє, то учасники проєкту зазначають: “Трьома найбільшими нашими кроками мають стати медіа проект, курс подкастів та конференція для бажаючих міста. Саме для підтримки цих заходів та організацію їх на найвищому рівні ми плануємо витратити кошти, які дістануться нам як  переможцям конкурсу.”