Відкрита лекція доцента кафедри міжнародних відносин Ігоря Гурака для студентів Вроцлавського університету (Республіка Польща)

Доцент кафедри міжнародних відносин Ігор Гурак під егідою програми Kirkland Research14 грудня виступив із відкритою лекцією для студентів Вроцлавського університету. Лекційне заняття було присвячене викликам та загрозам, з якими стикається Україна на шляху до ЄС.

В рамках лекції було проаналізовано підходи керівництва та громадян Євросоюзу до розвитку та євроінтеграційних перспектив України. Проаналізовано явище втома від розширення” ЄС, економічні показники української держави, проблеми та здобутки України і контексті боротьби проти корупції впродовж останніх років та їхній вплив на поглиблення відносин з Європейським Союзом. Лектор акцентував увагу на тому, що для отримання перспектив та набуття членства в ЄС українці повинні продовжувати системну роботу в напрямку наближення ключових показників держави до загальноєвропейських стандартів.

Окремо було розкрито важливість російського фактора для європейської інтеграції України. Доцент Ігор Гурак звернув увагу слухачів на те, що навіть після захоплення Російською Федерацією території Автономної Республіки Крим та початку військових дій на Донбасі, в окремих країнах ЄС продовжує існувати потужне проросійське лоббі. Відповідно, доволі часто в таких країнах рішення щодо України приймаються з огляду на те, яким чином на нього прореагують російське керівництво. Така ситуація як і перебування частини українських території під російською окупацією та триваючий військовий конфлікт на Донбасі є ключовими викликами для євроінтеграційних перспектив України.