Лекції докторанта кафедри міжнародних відносин Ігоря Гурака у Державній вищій східноєвропейській школі в Перемишлі

Реалізуючи міжнародний проект “Collegium Carpaticum” докторант кафедри міжнародних відносин Ігор Гурак впродовж 14 – 15 травня 2019 р. перебував у Державній вищій східноєвропейській школі в Перемишлі. В рамках візиту Ігор Гурак провів три публічними лекції англійською мовою, на яких були присутні студенти та викладачі партнерського вишу.

Однією із тем, яка обговорювалася під час зустрічей була політика Російської Федерації щодо України. Доповідач окреслив трансформацію позиції керівництва Росії щодо нашої держави, починаючи з розпаду Радянського Союзу і до наших днів, концентруючи головну увагу на подіях останніх років. Наводячи висловлювання теперішнього російського президента Володимира Путіна про те, що розпад СРСР був найбільшою геополітичною катастрофою ХХ ст. та його твердження про те, що росіяни та українці – це один народ, Ігор Гурак висловив припущення, що в сьогоднішній ситуації керівництвом Кремля буде робитися все можливе, щоб ускладнити кроки України в напрямку європейської та євроатлантичної інтеграції. З іншого боку, на думку доповідача, керівництва Росії намагатиметься завдавати максимальної шкоди Україні у найрізноманітніших площинах, для того щоб Україна не стала успішною державою та незручним для Москви прикладом для наслідування для інших країн – колишніх республік СРСР.

Окрема презентація була присвячена темі “Проект “Тримор’я” та Україна”. В ході виступу з відповідної проблематики Ігор Гурак наголосив на перспективності відповідної польсько-хорватської ініціативи, яка охоплює 12 центральноєвропейських країн. На думку доповідача, два останніх саміти продемонстрували зростаючий інтерес до ініціативи з боку США та керівництва ЄС. Попри те, що проект включає виключно країни-члени ЄС, на думку Ігоря Гурака представники української влади та бізнесу повинні намагатися максимально співпрацювати із сусідами та намагатися максимально залучатися до різного роду ініціатив, адже це не тільки може бути корисним з економічної точки зору, але і стати додатковою можливістю для наближення до європейських та євроатлантичних структур.