Науковий гурток “Дипломат”

Детальніше про організовані наукові заходи тут

Науковий гурток студентів-міжнародників «Дипломат»: історія та сучасність

Починаючи з 2009 р., на спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» запроваджується практика, в рамках якої найбільш активні студенти кілька разів на рік проводили тематичні зустрічі, в ході яких обговорювали актуальні на той час проблеми міжнародних відносин та зовнішньої політики України.

З 2012 р. студенти-міжнародник долучаються до організації прийому колег з польських університетів, в ході яких відбувалися круглі столи присвячені тематиці, яка викликала спільний науковий інтерес. Зокрема, подібний захід мав місце 1 жовтня 2012 р., в рамках відвідування Івано-Франківська чисельною групою студентів з Університету імені Яна Кохановського в Кєльцях (філія в Пйотркові Трибунальському) на чолі з викладачами Мартою Валяк та Агатою Влодарскою Баган. У квітні 2013 р. подібний сценарій реалізувався, коли в рамках проекту «Східне партнерство – виклики для сучасних польсько-українських відносини», Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника відвідала група студентів Університет Марії Кюрі-Склодовської в Любліні під керівництвом викладачів Бартоша Боярчика та Якуба Ольховського. У цьому ж році студенти спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» Олександр Близнюков, Діана Великочий, Ілона Жерноклеєва та Ярослава Костів взяли участь у Міжнародній науково-практичній конференції «Національна консолідація в контексті європейської інтеграції», проведеній впродовж 31 жовтня – 1 листопада 2013 р. на базі кафедри політології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

2012 р. наукове життя студентів спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» також ознаменовано участю у перших міжнародних конференціях за межами України. Зокрема, 25 – 26 квітня Діана Великочий, Христина Дяків, Анна Жекало, Оксана Іванків, Світлана Курчук, Христина Мельничук, Іван Нагорняк, Наталія Нікуліна взяли участь у міжнародній конференції «PolskaUkraina – 20 lat współpracy», яка відбулася в Пйотркові Трибунальському на базі філії Університету імені Яна Кохановського в Кєльцях. Цього ж року впродовж 30 вересня – 1 жовтня студентки Наталія Мисик та Іванна Кавацюк репрезентували Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника на Українсько-польській східній студентській конференції, яка відбувалася в стінах Варшавського університету. В наступні роки участь у міжнародних конференція за кордоном стало звичною практикою для студентів-міжнародників факультету історії, політології і міжнародних відносин

З 2017 р. географія наукової активності студентів спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника розширюється. Зокрема, впродовж липня дві групи студентів взяли участь навчально-ознайомчих візитах до Європейського парламенту, в ході яких в Брюсселі відбулися два круглі столи, присвячені євроінтеграційній проблематиці. Учасниками відповідних заходів були Олег Котляр, Віктор Лесик, Христина Магас, Святослав Мендюк, Роксолана Микитин, Мар’яна Пастриган, Наталія Пітей, Петро Подобінський, Денис Сергйчук, Софія Ціховська, Олексій Чернецький, Віра Шатурма та Олександр Шиманко. У листопаді 2017 р. прикарпатські студенти-міжнародники відвідали Карабюкський університет в Туреччині та взяли участь у конференції «25 років турецько-українських дипломатичних відносин».

Активізація наукового життя здобувачів вищої освіти за спеціальністю «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» у 2012 р. призвела до становлення студентського наукового гуртка «Дипломат». В наступні роки його представники разом із працівниками кафедри міжнародних відносин систематично організовували по кілька круглих столів на рік. 3 2017 р. формат зустрічей зазнав змін. Зустрічі молодих науковців з Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника та їхніх колег з Польщі, Словаччини та Туреччини трансформувалися у наукові конференції із англійською мовою спілкування. З осені 2017 р. перебування на факультеті історії, політології і міжнародних відносин в рамках програми US Fulbright Scholar of American Studies професора Університету Східного Іллінойсу Девіда Грекона дало поштовх до залучення до відповідних наукових заходів учасників з США. З 2018 р. в рамках конференції поряд з молодими науковцями із вступними доповідями традиційно виступають більш досвідчені американські дослідники.

Останнім масштабним заходом, до якого спричинилися учасники студентського наукового гуртка «Дипломат» є міжнародна конференція для молодих науковців «Crisis of the institutional and legal foundations of the existing world order in the context of Russian aggression against Ukraine», яка відбулася в онлайн режимі 10 грудня 2022 р.

Станом на початок 2023 р. до гуртка входять 56 учасників. Ініціатором створення та незмінним наставником студентського наукового гуртка «Дипломат» є доцент кафедри міжнародних відносин Ігор Гурак.